Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úcta ke stáří – ne za každou cenu

Každý, kdo se neumí chovat ke starým lidem, by měl přijít do pekla. Minimálně takový náhled se společnost snaží vytvořit jako dogma. Proč má ale stáří být zásluhou, neměl by se člověk hodnotit spíš podle toho, jak se chová, než podle data narození? Pokud člověk důstojně „svému věku“ nevystupuje, mou úctu, za každou cenu, čekat nemůže.

Kolikrát se vám stalo, že jste se dostali do konfliktu se seniorem například v dopravním prostředku. Tam se mi to vůbec zdá jako bitevní pole osob se starším ročníkem výroby. Není výjimkou, že jste vykázáni ze sedačky stařenkou, která sice má v prázdné tramvaji na výběr desítky volných míst, ale to vaše je její oblíbené. Aby ne, když většinu času tráví právě v tramvaji, kterou cestuje napříč hlavním městem, aby zjistila, kde mají o třicet halířů levnější rajčata. Chápu, že výše důchodu není zrovna podobna jackpotu jakékoliv loterie, ale beztak ten ušetřený mrzký peníz utratí za něco, co je sice taky v akci, ale jinak by si to v životě nekoupila. Leč kratochvíle máme každý jiné, jen někdo přitom naštve tolik lidí naráz.

Moje poslední zkušenost s chodící dlouhověkostí mě ale překvapila daleko víc, než MHD zkušenosti, na které už jsem za léta zvyklý a celkem s nimi i smířený. Už tak, několikátá a ne docela příjemná a hlavně dlouhá návštěva nemocničního zařízení, mi byla zpříjemněna několika typy „pacošů“. Milými, nepříjemnými, s divnými zvyky, přechytralými, vyděšenými. Tentokrát jsem ale nedokázal odhadnout, jak pekelného spoluvězně mi hospitalizace přihrála do cesty. Po prvním dni se jednalo o docela příjemného, bodrého staříka, kterému člověk i nabídl pomoc, protože se pán po zákroku nemohl vzdalovat z postele. To přísloví s prstem a celou rukou funguje nekompromisně. Jen se obávám, že úbytek částí těla nekončí pouze u horní končetiny a dokud se, v tomto případě, necukáte důchodci v posmrtné křeči v ústech, nedobrovolná solidarita neskončí.

Leda by vás dokázal průběžně něčím vytáčet a vy jste oproti dobrým zvykům zjistil, že nemáte problém otevřít si ústa i na nebohého starce. A tak se stane, že už váš točí, že neustále zavírá okno a nenechá vyvětrat přetopenou místnost, kdykoliv se vzdálíte od televizního ovladače, už je u něj a neomylně ladí na svůj oblíbený kanál. Samozřejmě je jedno, co na něm zrovna dávají, hlavně, že nehraje nic jiného. A věřte tomu, že MTV to skutečně nebývá.

Tak se jednou stane, že zrovna nemáte ústa plná snídaně, nejste mimo pokoj nebo už vás prostě nasere a musíte se projevit. Nu což, dozvěděl jsem se, že nemám věk a zkušenosti na to, abych mu mohl něco říkat o vydýchatelnosti pokojového vzduchu a že se přece nenachladí. Nejroztomilejší ovšem byl výraz, se kterým mi to onen pán sděloval. Až jsem měl strach, že mu praskne cévka a já budu mít ještě popotahování u soudu.

Díky této konfrontaci s šedými skráněmi jsem se naučil, že svým způsobem bych měl být jedincům toho druhu a typu vděčný za spoustu věcí. Rádi se hádají a své zvyky nemění. Napjatou atmosférou v dopravních podnicích počínaje a prezidentem Zemanem konče. Svědomití důchodci totiž nedovolili svou účastí u voleb, abychom skončili ve špatných rukou. Ale v tento moment můžeme nadávat jen sami sobě, oni k těm volbám aspoň došli.

Autor: Vilém Besser | neděle 26.10.2014 19:11 | karma článku: 13,82 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Vilém Besser

Hledá se frajer roku. Odhodlá se někdo odmítnout vyznamenání od Zemana?

Odsouzeníhodné chování prezidenta čeká na ráznou reakci. Zatímco někteří zákonodárci nemají odvahu bojkotovat udílení státních vyznamenáních a hovoří o nutné oslavě 28.října, onen „frajer“ se může najít mezi plánovanými oceněnými.

24.10.2016 v 13:40 | Karma: 26,24 | Přečteno: 812x | Politika

Vilém Besser

Vzít si vyznamenání od Zemana je doživotní ostuda

Prezident republiky bude 28.října, stejně jako každý rok, vyznamenávat. Letos se však celá ceremonie ponese v duchu pohrdání Miloše Zemana lidmi, kteří něco dokázali a řády by si zasloužili, a naproti tomu adorování kamarádů.

22.10.2016 v 18:25 | Karma: 34,01 | Přečteno: 1264x | Politika

Vilém Besser

Zeman začal obírat veřejnoprávní média o peníze

Kritika prezidenta Miloše Zemana směřovaná na adresu veřejnoprávních médií přinesla první ovoce. I když tak trochu nechtěné. Hlava státu by si podle svých slov klidně dokázala představit, aby Česká televize byla zbavena koncesionářských poplatků. Vzhledem k tomu, že stejnou dotaci dostává i Český rozhlas, mělo by jeho doporučení padnout i na něj.

28.3.2015 v 20:03 | Karma: 14,60 | Přečteno: 535x | Ostatní

Vilém Besser

Moravec si dělal legraci z Babiše, nebude muset před Radu ČT?

Mimořádně lehkovážně se v nedělních Otázkách pustil do Andreje Babiše moderátor pořadu Václav Moravec. V době, kdy ministrův Agrofert podává Radě ČT stížnost na Českou televizi, je Moravcovo vtipkování na adresu elektronické evidence tržeb, kterou Babiš prosazuje, odvážné.

24.3.2015 v 12:33 | Karma: 20,36 | Přečteno: 1088x | Ostatní

Vilém Besser

Zelená karta není opakem červené, zemanovci

Prezident Zeman dostal v sobotu, den před jeho dvouletým výročím v úřadu, dárek od svých podporovatelů. Přišli mu na Hrad vyjádřit svou věrnost a nezapomněli ani na zelené karty. Tam ale šlápli trochu vedle. Myšlenka opačné karty, kterou prezidentovi průběžně vystavují jeho odpůrci totiž tak úplně není k věci.

8.3.2015 v 14:30 | Karma: 23,35 | Přečteno: 934x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1885x
Člověk s názorem, který se ne každému a vždycky musí líbit. Redaktor webu Svobodné fórum.

Seznam rubrik